użytkowa hodowla królików na dużą skalę rozpoczęła się ok. 200 lat temu. Dzięki niej wysekcjonowano ok. 700 odmian. Do dużych, mięsnych ras królików należy olbrzym belgijski, którego waga dochodzi do 8 kg, a długość ciała do 70 cm. Nieco mniejszy olbrzym srokacz ma białe ubarwienie z czarną pręgą na grzbiecie i czarnymi lub niebieskawymi plamkami wokół oczu, pyszczka, na uszach, kończynach i brzuchu. Baran francuski z charakterystycznym garbatym nosem i opadającymi uszami waży ok. 6 kg. Do chowu gospodarskiego najlepiej nadają się króliki średnie, odporne na gorsze warunki bytowe i mniej wrażliwe na gorszej jakości pożywienie. Należą do nich króliki: nowozelandzki czerwony, biały kalifornijski, biały duński, srebrzysty szampański, szynszylowaty, biały polski i reks o futerku przypominającym plusz. Króliki rasy angorskiej mają bardzo wartościową wełnę. Długość ich włosów może dochodzić do 15 cm. Przy dobrych warunkach hodowlanych i właściwym żywieniu od jednego królika angorskiego można uzyskać nawet 700 g wełny rocznie. W ostatnich latach bardzo popularne stały się miniaturowe rasy królików, które najczęściej hodowane są jako zwierzątka domowe. Zachowaniem i charakterem nie różnią się one w sposób istotny od dużych ras swego gatunku. Ale ze względu na swe małe rozmiary przypominają pluszowe zabawki i chyba tym należy tłumaczyć, że są ostatnio "w modzie" :). STATeria